dilluns, 14 de març del 2011

Les fruites tropicals

Les Fruites Tropicals!

Tema: Les fruites

Subtema: Context històric

En aquet article parlare del context historic de les fruites tropicals el seu sabor i el tipus de fruites que son fruits tropicals.

Les fruites tropicals són les que es cultiven en les zones tropicals, de clima càlid i humit. El seu hàbitat natural és Àfrica, l’ Àsia tropical, Amèrica i Austràlia. Però algunes d’ aquestes fruites s’ han adaptat bé en altres zones, com les illes Madeira i les Açores, les Canàries i fins Andalusia, on , per exemple a Almuñécar (Granada), també s’ hi donen bé.
Aquestes fruites obtenen el seu màxim grau de saó i perfum a les zones d’ origen i, naturalment, collides ben madures. Els transports ràpids actuals, si bé afavoreixen la seva presència en els nostres mercats, no permeten que arribin sempre en el seu grau màxim de maduració. Altrament, des d’ antic coneixem la pinya- procedent d’ Amèrica-, el plàtan i el coco, així com el dàtil. Però n’ hi ha moltes d’altres, la major part de les quals, a Occidnet, d’ introducció recent però ja força generalitzada pel que fa a algunes espe`cies com el mango, la papaia, l´alquequengui o fisalis, etc, que ja formen part dels plats i les postres.

Els tipus de fruites tropicals són: alvocat, carambola, xirimoia

Guayaba, kiwano, Litxi, Mango, maracujà, Papaia, Rambutan, Tamarillo,caqui, platano o banana, Naranjilla, Borojo, Feijoo, Noni, Síndria, Meló, Pinya.

L’ alvocat procedeix d’ Amèrica, i així ho expliciten el nom de tres espècies més conegudes, l’ antillana, la mexicana i la guatemalteca. Es una fruita en forma d’ ou i escorça de colro verd rugós, però que pot arribar als dos quilos de pes. Té un gust que recorda la nou i l’ avellana, per la qual cosa s’ escau molt bé en els plats salats, com són amanides, soeps i salses, com el famós Guacamole mexicà.

Carambola Una altra fruita que s`ha posat de moda en la decoració de postres: tallada, té un bonic color groc i secció en forma d’ estrella. Procedeix d’ Indonèsia i Malàisia, però s’ ha aclimatat molt bé al Brasil, Colòmbia, Bolívia, Veneçuela, Costa Rica, República Dominicana, etc.

El mango:és considerada la reina de les fruites tropicals .Es un arbre fruiter natiu de Malàisia, l´Índia i el nord de Birmània- i potser de Sri Lanka- que pot assolir els 30 m d’ altura. Es molt corrent a l’ Amèrica tropical, a les Canàries i a Granada, a la vall del riu Verde. Es distingeix entre “mangos” i “mangas”, aquestes més grosses. N’ hi ha diverses varietats, com el “bizcochuelo”, molt dolç, que procedeix del Carib.També es cultiva a Florida, Sudàfrica, Egipte, Israel, Mèxic, Hawai, Mèxic.

La guaiaba és originària de centroamèrica. Es cultiva al Brasil, Colòmbia, el Perú, l’ Equador,Cuba, Puerto Rico Mèxic,Florida així com a les Filipines, Sudàfrica, les Canàries. Se’n fa una pasta que recorda el codonyat.

La papaia és un arbre oriünd de l’ Amèrica llatina (Mèxic). A Cuba (l´Havana) és coneguda com a “fruta bomba”. La fruita recorda una poma, però el seu perfum és intens.N’ hi ha diversos tipus: Bahia, Solo. Hi ha la papaia silvestre (Carica goudotiana), que es fa servrir epr fer confitures.

La xirimoia procedeix dels Andes del Perú. La fruita té un color verd, amb forma alveolada. Es cultiva a Amèrica, Àsia, les Filipines, Granada, etc.

El mangostan és d’ Àsia – segurament de Tailàndia-, i es cultiva a Sri Lanka, la Xina, Borneu, Filipines, Malàisia i a Àfrica- Guinea, Madagascar- i a Amèrica. És una baia de forma esfèrica, i fa uns 7 cm de diàmetre. Té un gust exquisit, entre el de gerd i el préssec, amb notes de prunes i raïm.

Tamarillo dit també, a Mèxic, “tomatillo” i “tomate de árbol”, pel seu gust àcid es fa servir com a horalissa, fregit, al forn o per a salses.

El litxi procedeix de Xina, però també es cultiva a tot Àsia, Florida, Sudàfrica, Madagascar,Hawai, etc. Se sol trobar preparat en almívar, però també fresc.

El kiwano procedeix de Nova Zelanda, però ara es cultiva a Israel i el Brasil.

La feijoa és com una baia ovoide, procedent del Brasil; té un gust agredolç.

Conclusio: Quant presenti el treball diré què significa cada a partat ho resumire i ho explicare.

1 comentari:

  1. Hi ha molta informació, en aquest article! La conclusió podria ser més personal i més relativa al tema del treball.

    ResponElimina