dilluns, 28 de març del 2011

Núcula




Una nou o núcula és un fruit sec indehiscent, monosperm i amb el pericarpi dur i sovint petri.[1] La majoria deriven de pistils amb ovari ínfer la paret del qual està endurida. El nom de núcula prové del llatí i significa "nou petita".
La núcula és un fruit amb la mateixa estructura biològica que els fruits en nou però de dimensions més reduïdes (de vegades de menys d'un mil•límetre) i que pot adoptar moltes formes depenent de l'evolució del carpel originari de la flor.
És un fruit sec simple, que no s'obre quan madura, prové d'un sol carpel o de la prepondrància d'un carpel, de un ovari normalment situat en posició inferior i de pericarp endurit llenyós o petri. Una cariopsi es considera un tipus especial de núcula. Es diferencia dels aquenis en què el pericarp d'aquests és coriaci.
Es troben exemples de nous en l'ordre de les fagals, com per exemple:
• Castanyes
• Aglans
• Avellanes
Contràriament al que pugui semblar, la fruita de la noguera, anomenada també nou, no es considera botànicament una nou, sinó una drupa.[2]
Els australopitecins, avantpassats dels humans actuals, tenien la dentició especialitzada per obrir núcules. Altres primats, incloent-hi els humans, han dissenyat eines per obrir la dura closca de les núcules, des d'un trencanous fins a una rudimentària pedra.

1 comentari:

  1. Victòria, en aquest article falta la relació entre el que expliques i el "context geogràfic de les fruites", que és el tema que estàs treballant. Per una altra banda, tampoc has citat les teves fonts d'informació.

    ResponElimina